Om gården

Vi heter Magda och Andy och är den 4:e generationen av Magdas familj som driver gården. Andy kommer från Skottland, är folkmusiker och har lång erfarenhet från restaurangbranchen, besöksnäring och evenemang. Magda är agronom och har ett starkt intresse i biologisk mångfald och hållbart jordbruk.
Gården har funnits på platsen i många hundra år och har alltid brukats ekologiskt och småskaligt. För tillfället huserar gården 6 värmländska skogsfår, som hjälper oss hålla kulturbetena öppna och förser oss med ull av fin kvalité, och högklassigt sällskap! Vi har även en flock pigga blommehöns, som liksom fåren är del av det nationella arbetet med att bevara de traditionella lantraserna.
I samma anda experimenterar vi med att odla upp utsäde av gamla kultursorter av vete, råg och havre, för att om ett par år även kunna odla våra traditionella svenska spannmålssorter på gården.

Vi har en stor grönsaksträdgård där vårt mål är att producera så mycket som möjligt av det gröna som serveras i caféet. Vi hoppas att under 2023 kunna starta en ”tillsammansodling” på gården för att hjälpa fler att få tillgång till mark att odla på.
Vi brinner för lokal matproduktion och ett holistiskt brukande av vår jord.

 

2021 fick vi EU-stöd för att driva ett projekt som vi kallat “good old future”. Projektet innebar att genomföra den renovering som varit nödvändig för att starta verksamhet i lokalerna samt att driva en pilotsäsong med caféverksamhet samt kultur- och integrationsaktiviteter. Under sommaren 2022 kommer vi annordna minst 3 musikkvällar i caféet och 3 sociala träffar med nya och “gamla” svenskar. Projektets syfte är att främja integration och kulturliv på landsbygden och att skapa en socialt nytänkande mötesplats.

Stödet kommer från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, genom LEADER Södra Bohuslän och sponsrar bland annat byggnadsmaterial, elinstallationen och det nygrävda avloppet. Läs mer om Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling här: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries